Arrenca a córrer http://www.arrencaacorrer.org Créixer amb talent per emprendre Thu, 23 Oct 2014 11:22:31 +0000 es-ES hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.9.2 V Edició Talents 2020: trobada d’estudiants i emprenedors http://www.arrencaacorrer.org/v-talents-2020-trobada-destudiants-emprenedors/ http://www.arrencaacorrer.org/v-talents-2020-trobada-destudiants-emprenedors/#comments Wed, 15 Oct 2014 10:34:03 +0000 http://www.arrencaacorrer.org/?p=3797 Els joves tenen idees però no sempre tenen el suport per aconseguir el coratge de tirar-les endavant i crear.  La cultura de la por al fracàs paralitza a molts i pel camí es perden grans possibilitats de millorar el món. “Mai ho aconseguiràs, deixa-ho estar i busca una feina més segura!”. Per obviar aquest consell ...

La entrada V Edició Talents 2020: trobada d’estudiants i emprenedors aparece primero en Arrenca a córrer.

]]>
Difusió Talents 2020_Nov 2014

Els joves tenen idees però no sempre tenen el suport per aconseguir el coratge de tirar-les endavant i crear.  La cultura de la por al fracàs paralitza a molts i pel camí es perden grans possibilitats de millorar el món. “Mai ho aconseguiràs, deixa-ho estar i busca una feina més segura!”. Per obviar aquest consell sense tremolar una mica per dintre, s’han de tenir les idees molt clares i una gran empenta.

Els emprenedors i emprenedores que aconsegueixen fer realitat el projecte que somien ho tenen més fàcil si tenen la sort de trobar al seu costat persones que els recolzen, que els fan costat en la lluita per aconseguir el seu objectiu. Aquest suport pot suposar la diferència entre l’èxit i el fracàs.

En aquest, sentit, les famílies i els mestres són peces clau. Animem als més joves a convertir idees en projectes, que no desestimin  l’impuls de crear, oferim-los el nostre suport, connectem-los amb professionals i experts que els puguin orientar. Si volem una societat amb més iniciativa, des de ben petits els hem d’educar en la pro-activitat i la tenacitat.

El proper 10 de novembre 4 emprenedors ens explicaran a l’Auditori Axa les seves aventures en la V edició de la jornada Talents 2020. Aventures emprenedores. Projectes de diferents àmbits, tots portats a terme per persones joves amb inquietud i amb ganes d’apostar el seu talent per fer-ne un estil de vida. Encara us hi podeu inscriure!. Ens acompanyaran:

Us recomanem un petit vídeo editat per la revista digital INC en la que el creador de Virgin, Richard Branson ens explica l’important que és deixar viure el desig de crear i, sobretot, no deixar-lo morir per la por al fracàs.

http://www.inc.com/branson-upclose/on-taking-risk.html

 

 

La entrada V Edició Talents 2020: trobada d’estudiants i emprenedors aparece primero en Arrenca a córrer.

]]>
http://www.arrencaacorrer.org/v-talents-2020-trobada-destudiants-emprenedors/feed/ 0
Els nens que passaven planes i volien arrossegar-les http://www.arrencaacorrer.org/els-nens-passaven-planes-i-volien-arrossegar-les/ http://www.arrencaacorrer.org/els-nens-passaven-planes-i-volien-arrossegar-les/#comments Thu, 18 Sep 2014 12:17:59 +0000 http://www.arrencaacorrer.org/?p=3779 Amb l’inici del nou curs, el mes de setembre es per les famílies una despesa brutal. La partida més escandalosa és la dels llibres de text que, a part de caríssims, es desactualitzen en un no res, pesen molt i són un escàndol mediambiental. Que els nens d’avui facin servir els clàssics llibres com a ...

La entrada Els nens que passaven planes i volien arrossegar-les aparece primero en Arrenca a córrer.

]]>
Amb l’inici del nou curs, el mes de setembre es per les famílies una despesa brutal. La partida més escandalosa és la dels llibres de text que, a part de caríssims, es desactualitzen en un no res, pesen molt i són un escàndol mediambiental. Que els nens d’avui facin servir els clàssics llibres com a recurs base per al seu aprenentatge, no us sembla una cosa del segle passat?. Com és que encara es fan servir?. Els nens ja no volen passar plana, volen arrossegar-la. Una prova més de que es prioritzen interessos a necessitats reals educatives del segle XXI.

Aquesta idea em porta a una ponència que he recuperat de Xavier Sala Martín sobre l’educació i el món competitiu i que us recomano que escolteu. Amb el tò provocatiu que el caracteritza, fa un bon repàs d’evidències que regeixen el sistema educatiu, totes elles contràries al que necessita el món per aconseguir professionals de futur efectius, creatius, resolutius, arriscats i motivats:

  1. No s’ensenya als estudiants a ser crítics. Els professors encara segueixen practicant el seu rol de transmissors de conceptes, teories i continguts. Tota aquesta informació és a la xarxa i en un click es pot arribar a trobar qualsevol dada o explicació. El que ara ens cal és que els professors ajudin a analitzar, contrastar i aplicar aquests diferents conceptes i continguts. Necessitem persones que es facin preguntes, que detectin els problemes que ens envolten, que tinguin idees per resoldre aquests problemes, que puguin arribar a aportar solucions a milers de reptes de futur.
  2. Es pretén que els estudiants trobin gust a aprendre en base a problemes que no són reals. Motivar-se és fàcil quan et plantegen un que t’afecta, que conviu amb la teva realitat. Llavors, trobes sentit a treballar i a esforçar-se per aconseguir l’objectiu.
  3. No s’ensenya a gestionar el fracàs. Els estudiants que s’equivoquen, els que suspenen, els que no troben la suficient motivació en les assignatures van a parar al grup dels que no tenen futur. Se’ls ajuda prou a recuperar-se, a confiar en les seves capacitats?.
  4. No s’estimula la pràctica de la comunicació i aquest dèficit passa factura a molts universitaris i professionals. Aquesta és una habilitat que requereix molta pràctica i que és difícil d’aconseguir improvitzant.
  5. Es passa per alt l’important que és la detecció precoç del talent en els infants i el jovent. Si sabéssim en què és bo cada nen i nena i l’ajudéssim a potenciar les seves màximes capacitats, podríem arribar a aconseguir ciutadans excel·lents i feliços en diversitat d’àmbits.

 

 

 

 

 

 

 

La entrada Els nens que passaven planes i volien arrossegar-les aparece primero en Arrenca a córrer.

]]>
http://www.arrencaacorrer.org/els-nens-passaven-planes-i-volien-arrossegar-les/feed/ 0
Màgia a l’aula http://www.arrencaacorrer.org/crear-la-magia-laula/ http://www.arrencaacorrer.org/crear-la-magia-laula/#comments Thu, 10 Jul 2014 10:17:26 +0000 http://www.arrencaacorrer.org/?p=3740 Crear màgia a l’aula sembla que no ha de ser senzill, però tal com ho explica en Santiago Moll, docent de secundària i professor de llengua i literatura, com a mínim, és factible. El sistema educatiu està esclavitzat, es deu a un curriculum i a uns continguts fixes, a unes avaluacions finals estressants i a ...

La entrada Màgia a l’aula aparece primero en Arrenca a córrer.

]]>
Crear màgia a l’aula sembla que no ha de ser senzill, però tal com ho explica en Santiago Moll, docent de secundària i professor de llengua i literatura, com a mínim, és factible.

El sistema educatiu està esclavitzat, es deu a un curriculum i a uns continguts fixes, a unes avaluacions finals estressants i a sondejos d’aprenentatge que van marcant si els  estudiants estan a l’alçada.  Gran part de la burocràcia dels sistema educatiu pot afeblir el desig d’aprendre dels nois i noies, en comptes d’enfortir-lo. Que això no succeeixi està, en gran part, a les mans del docent. Es necessita passió i entusiasme.

Però com pot conviure aquesta realitat ineludible amb el repte d’aconseguir estudiants feliços i preparats?.

Les claus d’aquest docent vocacional, que comparteix les seves experiències i la seva passió per la docència al bloc Justifica tu respuesta són:  empatitzar amb els estudiants i escoltar-los activament. Així es pot arribar a crear una atmosfera màgica en un aula que facilitarà la motivació per aprendre i, com a  conseqüència, crearà felicitat en els estudiants.

Obsessionats per fer alumnes llestos, prima el resultat i no el procés.  I el procés és l’espai que permet deixar de banda la por a l’error, impulsar la cooperació entre els nois i noies, educar les emocions, experimentar l’entusiasme i la passió, desitjar aprendre pel fet només d’aprendre. Donant temps al procés, assaborint-lo, amb poc temps un aula pot veure com la corba del nivell d’aprenentatge creix i la conflictivitat disminueix.

Santiago Moll diu que no és bo obsessionar-se en que la classe surti perfecta, l’important és crear un entorn de complicitat entre docents i estudiants, escoltar-los i preocupar-se per la seva vida, animar-los a participar i premiar l’esforç, els encerts i també els errors, perquè els errors són el primer pas per millorar, oferir-los productes d’aprenentatge atractius, dinàmics i, sobretot, posar-se en la pell dels alumnes.

No us perdeu els consells d’aquest mestre de mestres, tant si sou docents com si sous pares o mares i us preocupa com els vostres fills i filles poden aprendre molt, sense renunciar a molts moments de felicitat.

La entrada Màgia a l’aula aparece primero en Arrenca a córrer.

]]>
http://www.arrencaacorrer.org/crear-la-magia-laula/feed/ 0
Innovar en educació no és una utopia http://www.arrencaacorrer.org/innovar-en-educacio-es-una-utopia/ http://www.arrencaacorrer.org/innovar-en-educacio-es-una-utopia/#comments Mon, 30 Jun 2014 08:29:21 +0000 http://www.arrencaacorrer.org/?p=3725 La innovació en educació és una assignatura pendent, ho hem de reconèixer. Mentre que en altres àmbits la innovació és imprescindible i en cada instant coneixem novetats que ens apassionen i ens milloren la vida, en el tema de l’aprenentatge dels infants i dels joves no progressem adequadament. Malgrat tot, es fan esforços en alguns ...

La entrada Innovar en educació no és una utopia aparece primero en Arrenca a córrer.

]]>
La innovació en educació és una assignatura pendent, ho hem de reconèixer. Mentre que en altres àmbits la innovació és imprescindible i en cada instant coneixem novetats que ens apassionen i ens milloren la vida, en el tema de l’aprenentatge dels infants i dels joves no progressem adequadament.

Malgrat tot, es fan esforços en alguns racons, no tot pot ser negatiu.  Per exemple, la setmana passada, la Fundació Telefònica presentava les “Innovacions top 100 educatives”. Són 100 projectes seleccionats de tot el món que han estat valorats com eficaços per desenvolupar les vocacions STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).  D’aquests 100 projectes, em vàrem poder conèixer directament 3 que el jurat ha considerat els més rellevants.

Science Lab: És un model d’aprenentatge de la ciència que s’aplica a Alemanya com activitat curricular i extraescolar, i com orientació familiar. Està dirigida a infants d’entre 4 i 10 anys i es basa en aprofitar la curiositat innata dels infants sobre el món que els envolta. Es motiva  a través de la descoberta per experimentació i preguntes que ells mateixos es fan per arribar a comprendre conceptes i processos.  La seva creadora és Heike Shettler i podeu trobar més informació a www.science-lab.de.

Apps for Good: És un model d’aprenentatge que està funcionant a Brasil i a Regne Unit i que es dirigeix a estudiants de secundària,de 10 a 18 anys. És un moviment que vincula l’educació en tecnologia al codi obert, per a la resolució de problemes reals. L’objectiu és preparar a les noves generacions a utilitzar la tecnologia per crear solucions a problemes socials. A través d’aquest sistema, els estudiants aprenen no només a programar, sinó també matemàtiques, disseny, experimenten el procés d’emprenedoria, i adquireixen habilitats com la resolució de problemes i la gestió de projectes.  El seu creador és Rodrigo Baggio i podeu trobar més informació a www.appsforgood.org

Jump Math: És un model d’aprenentatge creat a Canadà i que es dirigeix a a estudiants de primària i primer cicle de secundària. Es un sistema que crea dinàmiques participatives a l’aula, fracciona el procés d’ensenyament-aprenentatge en fases assumibles per qualsevol alumne i reforça al professorat resolvent problemes d’inseguretat i falta de coneixements. Pretén que aprendre matemàtiques sigui possible per a tots els estudiants i, d’aquesta manera, redueix els casos de desmotivació i resignació tan habituals en l’aprenentatge d’aquesta matèria. Els seu creador és John Mighton i podeu trobar més informació a www.jumpmath.org

Algunes d’aquestes experiències ja s’han aplicat de manera pilot a escoles catalanes i han funcionat amb èxit. Podeu donar una ullada a la publicació editada per Fundación Telefónica “Innovaciones top 100 educatives” i us sorprendreu del què es pot arribar a fer per millorar l’educació, motivant i apassionant als infants i al jovent.

 

 

 

La entrada Innovar en educació no és una utopia aparece primero en Arrenca a córrer.

]]>
http://www.arrencaacorrer.org/innovar-en-educacio-es-una-utopia/feed/ 0