Essència del dia

Ens traslladem a una classe del futur

Avui us proposem somniar durant uns minuts i potser fins i tot sentir una mica d’enveja del que probablement viuran les properes generacions en una aula. Ens ajudarà un vídeo que ha editat Intel: Aprendre a construir un pont en una classe del futur.

El més optimista del vídeo és que la tecnologia que hi surt està ja a la nostra disposició (pissarres digitals tàctils, videoconferència, eines de treball en xarxa, impressores 3D). El més negatiu, és que les dinàmiques de treball i aprenentatge que hi veiem estan encara molt lluny de la realitat.

Un cosa és tenir tota la tecnologia a l’abast i l’altra molt diferent és saber-ne treure profit. Demanar als mestres d’avui que siguin capaços no només de fer-ne ús, sinó també de ser imaginatius a l’hora d’utilitzar-la i anar més enllà, em sembla que no és tocar de peus a terra. Siguem realistes, aquells que són capaços d’extreure el màxim suc de les novetats tecnològiques, sense pràcticament esforç, sense pors i espontàniament, són els nadius digitals.  I aquests, encara no tenen edat per fer de mestres.

A mi el que m’il·lusiona més del vídeo és la cara d’entusiasme i de motivació dels estudiants.  Viuen una experiència d’aprenentatge i ho fan connectant amb la realitat: parlant amb experts del món real, treballant en equip, experimentant.  Fixeu-vos en el professor, apareix com una peça més del grup, no pas com l’únic expert, sinó com un conductor que dóna suport en el procés de l’aprenentatge i que anima a l’equip de projecte.

Us imagineu quan una escena com aquesta o semblant pugui fer-se realitat?. Curiós pensar que hi estem tan a prop i a l’hora tan lluny.


3 Comentarios

 1. Estic meravellat, com a mestre, de la quantitat de coses que podrem fer amb un element tan interessant com Internet.

  Vull afegir que estic agraït a les persones que estan contribuint a la millora de la qualitat informàtica, ja que tinc epilèpsia des dels 15 mesos i els ordinadors foren un entrebanc per a trobar treball, fins i tot en ofertes privades de bibliotecari o de mestre. I ara, que sóc pensionista i que tinc 42 anys, vos agrairia que m’enviàreu algun correu sobre material plegable (per exemple, taula) per a una sala d’ensenyament d’uns dotze metres quadrats (en què ensenye, de manera gratuïta, valencià il·lustrat) i en forma de barca (ja que només hi han set cadires, 6 -alumnes- més una -el coordinador-) i amb espai lliure entremig, amb la finalitat de facilitar el diàleg, la relació de tu a tu, el sentiment de cooperació i l’ambient distés i, per tant, afavoridor de la creativitat.

  Si voleu saber més sobre l’estil d’ensenyament, podeu consultar la web http://saptelandia.webnode.cat.

  Gràcies de bestreta i avant amb els vostres projectes i il·lusions,

  Lluís Barberà
  pardaldebosc@gmail.com

 2. Lluís, gràcies per seguir-nos. Deixem el teu comentari, a veure si algun seguidor del bloc pot respondre la teva consulta. Salutacions.

Deja un Comentario

Tu dirección de email no será publicada.

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>